Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim

Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü



PMYO’da Geleceğin Aşçılarının Eğitimi Deneyimli Ellerde

*Pınarhisar Meslek Yüksek Okulu’nun başarılı Öğretim Görevlileri Öğrencilerin aşçılık eğitimini ve PMYO’yu neden seçmeleri gerektiğini anlattılar.

ÖZEL RÖPORTAJ

GÜLCAN KUTLU

Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksek Okulunun başarılı Öğretim Görevlileri Evrim Karaca,  Aykut Aybaş, Mehmet Selman Bayındır ile başarılarını, aşçılık eğitimini ve öğrencilerin neden aşçılık eğitimi alması gerektiğini, neden PMYO Aşçılık bölümünü tercih etmeleri gerektiğini ve birçok konuyu konuştuk. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Gülcan Kutlu ile görüşen öğretim görevlilerinden önce kendilerini biraz tanıtmalarını istedik.

*“Turizm sektöründe çalıştım”

Başarılı öğretim görevlilerinden Aykut Aybaş kendisini; “1982 doğumluyum. Uzun yıllar turizm sektöründe çalıştım. Mutfak bölümü Turizm Lisesi mezunuyum. Üniversiteyi de Konya Selçuk Üniversitesinde okudum. Okuldan sonra 10 yıl kadar öğretmen olarak memuriyet hayatım oldu. Son üç aydır da PMYO’da göreve başladım. Sektörle ilgili tecrübe ve birikimlerimiz lisede yapmış olduğumuz stajlar, üniversitede uygulamalı ders eğitimlerimiz ve ders verdiğimiz turizm lisesindeki girdiğimiz derslerimizdir” şeklinde,

*“İşimi severek yapıyorum”

Milli aşçı Evrim Karaca; “Antakya doğumluyum. Sektörde yaklaşık Ege Üniversitesi Gıda Bölümü mezunuyum. Daha sonra sektörde 15 yıllık bir deneyimim var. Komilikten başlayarak şefliğe kadar yükseldim. Yiyecek içecek koordinatör yardımcılığı yaptım, son görevim buydu. Daha sonra akademik anlamda yüksek lisansımı Sakarya Üniversitesinde turizm işletmeciliği üzerine tamamladım. Sektörden hiçbir zaman uzak durmadım. İşimi, mesleğimi gerçekten severek yapıyorum. Kendimi mutfakta buluyorum ve bunu paylaşmakta benim için çok önemli. Verimli olabilmek ve bu verimi karşıdaki alıcıya verebilmek benim için çok önemli dolayısıyla özellikle Türk yemeklerini dünya mutfağına tanıtmak öncü hedeflerimden bir tanesi. Pastacılık ve diğer bütün alanlarda kendime güveniyorum. Burada ekip olarak oluşturduğumuz hocalarımla beraber çok güzel paylaşımları öğrencilere aktaracağımızı ümit ediyorum ve öyle olacak. Aynı zamanda TAŞFED ve WACS (Dünya Aşçılar Birliği) üyesiyim. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonuna bağlı olarak görev alıyorum. 18 Haziranda Büyükelçilikte resepsiyon yemeğini yapacağım. Bunu Kırklareli Üniversitesi Aşçılı Programı adına da orada bulunmuş olmak bana büyük bir keyif verecek. Bu hem üniversitemizin hem hocalarımın desteği ile yapacağım. Bunun öğrencilerimize de bir ışık olacağını düşünüyorum” şeklinde,

*”Yüksek lisans yapıyorum”

Başarılı öğretim görevlisi Mehmet Selman Bayındır ise; 1990 Ankara doğumluyum. Ailemle birlikte Kırklareli’den önce 15 yıl Antalya’da yaşadım. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesinde Mutfak Bölümü olarak bitirdim. Ardından Akdeniz Üniversitesinde Konaklama İşletmeciliği bölümünü lisans olarak bitirdim. Çünkü o dönemde yiyecek içecek işletmeciliği yada Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü yoktu. Ancak Lise ve Üniversite zamanında sektörde mutfakta çalıştım. Kısım Şefliğine kadar çalıştım. Bununla birlikte şuan Süleyman Demirel Üniversitesinde yüksek lisans yapıyorum. Sektör aslında iyi gidiyordu. Sektörde çalışmak çok daha iyi idi. İleride yükselme imkanım çok fazla idi. Yurt dışında iş imkanı bulma olasılığımız çok yüksekti.

*“Çekirdekten yetişen eğitimli aşçılar az”

Benim Akademisyenliği seçmek istememdeki sebep lisans eğitimi ve yüksek lisans eğitimimde hem hocalarımın bana gösterdiği bir yol olarak kendimde de bu eksikliği görerek Türkiye’deki akademik anlamda aşçılık, gastronomi ve mutfak sanatlarında özellikle genel anlamda bakarsak turizmde çekirdekten yetişme veya eğitimini bu alanda almış kişilerin sayısının azlığı idi. Ben bu azlığı doldurmak için akademisyen olmayı tercih ettim. Kırklareli’ne geldim hocalarımla birlikte güzel bir ekip oluşturduk. İnşallah Eylül ayında yeni ve ilk öğrencilerimizi alarak eğitim ve öğretim yılına başlayacağız” şeklinde tanıttılar.

Pınarhisar Meslek Yüksek Okulu’nun mutfağında görüştüğümüz başarılı öğretim görevlileri kendilerini tanıtmalarının ardından sorularımıza büyük bir içtenlikle ve açıklayıcı cevaplar verdiler.

*Son zamanlarda Gastronomi çok önem taşıyor ve çok önem veriliyor. Bunun sebebi ne?

Öğretim Görevlisi Aykut Aybaş; “Bana göre teknoloji bu kadar ilerlemiş değildi. Ben kendi öğrencilik zamanlarından biliyorum. Mesela bizim servis ve mutfak diye bölümlerimiz ayrıldığında mutfak bölümünü seçen öğrenci çok az olurdu. Mutfakta çalışmanın bir cazip yanı yoktu. Ama şimdi günümüzde teknoloji ile birlikte görsel basın olsun, internet olsun bunların çok etkisi var. Sektörde güzel yerlere gelmiş öncü olan aşçılarımızın da çok etkisi var. Bu yöndeki başarıların da çok etkisi var. Şuan mesleğinde çok güzel kariyer sahibi olmuş, mesleğinde çok güzel yerlere gelmiş kişilerin Televizyonlarda program yapmaları, dergilerde çıkması, gazetelerde olması öğrencilerin de ilgisini çekiyor. Günümüzde öğrenciler bu sebeplerden dolayı mutfak ve gastronomi bölümüne ilgi duyuyor.

*“Meslek görsel olarak ön plana çıktı”

Son zamanlarda popüler olmasının sebeplerinden biri teknoloji ile beraber mesleğin biraz daha görsel olarak ön plana çıkması artı erkek egemenliğinden de çıkması. Mesela bayanlarda da çok iyi yere gelen aşçılarımız var. Sadece artık erkeklere özgü bir mutfak egemenliği yok. Eskiye dönüş, yöresel yemeklere tekrar ön plana çıkarılması ve bu yöresel yemeklerin modern Türk mutfağı ile birleşmesi her zaman daha cazip geliyor. Bu mesleği seven ve bu mesleği yapmak isteyen kişiler bunları göz önünde bulundurarak hem maddi, hem iş olanakları yüzünden günümüzde popüler oluyor. Bunu da lise ve üniversitelerde tercihlerde görüyoruz. Eskiden bu kontenjanlara tercihler olmuyordu. Şuan bir talep var bu da tamamen ilgi ile alakalı bir durum” dedi.

*PMYO kısa süre önce kurulmuş bir üniversite. Bölüm de yeni bir bölüm olacak. Bize biraz üniversitenizden söz edermisiniz.

Öğretim Görevlisi Aykut Aybaş; “PMYO bugün Türkiye’deki diğer üniversiteler kadar tanınabirliği yüksek olan bir üniversite değil. Kendi bölümüm aşçılık bölümü ile ilgili Türkiye’de hali hazırda açılmış ve yıllardır bunu devam ettiren var. Örneğin Bolu, Mengen, Manavgat aşçılık deyince insanların ilk aklına gelen yerdir. Oradaki Aşçılık Yüksek Okulu bölümü yıllardır var. Kırklareli Üniversitesi olarak aşçılık bölümünü ilk kez açıyoruz. Bunun bizim için artıları Trakya Bölgesinde ilk açılıyor, tek olması PMYO’nun bu bölümünü tercih edilmesini üst seviyelere çıkarıyor. Bir öğrenci daha uzak yerlerde yaşarsa, ailesinden uzak olacak, masrafı daha fazla olacak. Ancak burada bu imkanlar daha elverişli.

*“İstanbul’a yakınlığı PMYO’nun bir artısıdır”

En azından bildiği bir çevrede ve İstanbul’a yakın olmasının da bir artısı var. Sonuçta İstanbul büyük bir şehir ve aşçılık programından mezun olan bir öğrenci bu çevrede iş bulabilme imkanına sahip olacak ve İstanbul’da kendini çok daha geliştirerek, vizyon sahibi olarak yurt dışına da gidebilecek. Bizim Pınarhisar’da bu bölümün açılmasının artıları bunlar olacaktır. Eksilerine bakarsak bu yıl ilk kez açılacak. Duymayanlar, bilmeyenlerin olması tanınabilirlik olabilir de ben bunun olacağını da düşünmüyorum. Çünkü Trakya’da aşçılık bölümü sadece PMYO da var. Turizm meslek liseleri hali hazırda mutfak bölümü daha fazla tercih edilen bir bölüm. Mutfak bölümünün devamında iki yıllık Meslek Yüksek Okulunda aşçılık olarak tek olmamız bu bölgede fazla reklam yapmamızı dezavantaj olmaktan çıkaracaktır, belki de avantaj olacaktır. Seçme öğrenci gelecektir” dedi.

*Bölümde başarılı öğretim görevlilerinin olması öğrencilerin bölümü seçmelerinde çok önemli etkenlerden biridir. Sizler takip ettiğimiz kadarı ile başarılı çalışmalara imza atmışsınız. Yeteneklerinizi farklı bir alanda kullanmayı düşünüyor musunuz? Pınarhisar’da sadece Akademisyen aşamasında mı kalacaksınız yoksa Üniversite bünyesi kapsamında bölgeye destek olmayı düşünüyor musunuz?

Milli Aşçı Evrim Karaca; “Çalışmalarımız özellikle eğitim yönünde olacaktır. Burada Turizm Fakületesi öğrencilerine ışık tutulacak. Bu bölüm sadece öğrencilere turizmin belli noktalarını öğretmiyor, yiyecek içecek sektörünü de anlatıyor ve orada da çalışabiliyorlar. Aynı zamanda aşçılık bölümünün burada olması turizmin canlanmasına muhakkak etki edecektir. Eğitimle beraber birçok proje düşüncelerimiz hali hazırda var.  Öncelikle biz bir eğitime başlayalım, öğrencilerimiz kaynaşım sürecini başlatalım sonra zaten bunlar gelecektir. Turizm, aşçılık ve gastronomiyi ortak bir küre haline getirip bir projede değerlendirilebilir” dedi.

Öğretim Görevlisi Aykut Aybaş; “Pınarhisar’da ve bölgede yapılan şenliklerde, festivallerde yöresel ev kadınlarını aynı zamanda öğrencileri dahil edilebilmesi düşüncelerimiz arasında. Yarışmalar düzenleyebiliriz. Bu tarz etkinliklerin tanıtım açısından artısı çok güzel oluyor. Klasikleşmiş yemeklerin dışında unutulmaya yüz tutmuş eskiden yapılıp günümüzde yapılmayan yemeklerin gün yüzüne çıkması açısından bu çalışmalar güzel olur diye düşünüyorum.

*“Yemek konusu uçsuz bucaksız bir deryadır”

Bir de psikolojik bir boyutu var. Bir toplumu psikolojik olarak yemekle doyurduğunuz zaman sonuçta güzel bir final olmuş oluyor. Yemekte bir aksaklık olduğu zaman her şey güzel olsa da o güzellikler unutulabiliyor. Biz bunları da düşünerek yapılan organizasyonlarda farklılığı yaratmaya çalışıyoruz. Bildiğimiz tatlar yapıyoruz ama içine yatıcılık katılıyor ve dikkat çekici oluyor. Basit şeylerle insanlarda çok güzel etki bırakabiliyorsunuz. Yemeğin bu boyutu yani psikolojik boyutu bana göre çok önemli ve etkilidir. Yemek konusu uçsuz bir deryadır. Her açıdan her türlü kullanılabilir. Her organizasyona yemek konusunu katabilirsiniz” şeklinde cevap verdi.

*“Yeni mutfaklar yaratılabilir”

Evrim Karaca aktarılan bilgilere ilaveten; “Yiyecek içecek zaten özellikle hemen hemen hepsini kapsayabilecek bir noktada. Sağlıktan tutun mimarlığa kadar işin boyutuna geçebiliyor. Bir tabağın sunum tarzı içine giriyor. Birçok düşüncelerimiz var. Bu sadece Pınarhisar yemekleri vs değil. Bununla beraber diğer yöreleri de katarak yeni bir mutfak yaratılabilir. Diğer yöresel yemeklerle Trakya’daki yemekleri harmanlayabiliriz. Yiyecek içecek sektörüne güzel sanatları da katabiliriz. Çünkü yemeğe hayalinizi de katıyorsunuz. Yemeğin içinde bütün bilimleri kapsadığını düşünüyorum” bilgilerini ekledi.

*Öğrencilerimiz aşçılık bölümünü neden seçsin, neden PMYO’yu seçsin?

Evrim Karaca öğrencilerin PMYO’nu seçmelerinin en önemli sebebinin burada kurulan ekip olduğunu belirterek;  “Ekip burada çok önemli. Ekibin öğrenciye vereceği bilgi, onun getirebileceği okuldan sonraki dönemlerde dahi yardım etme boyutu. Mezun olduktan sonra her alanda hocaları olarak eğitmenleri olarak yardımcı olabiliriz. Bildiklerimizin üzerine “ Ben bunu biliyorum zaten” diyerek bir noktada durmak değil daha ileriye gidebilecek bir ekibiz. Bizim fizyonumuz geniş, öğrencilerimize sadece ulusal boyutta değil uluslar arası boyutta katacağımızı düşünüyorum. Biz bütün bunları öğrencilere aktarmak istiyoruz” dedi.

*“Ekibimiz iyi, bölümümüz yeni, öğrencilerimizi bekliyoruz”

Aykut Aybaş ise Ekip olarak sektörde çalışıp öğrendiklerimizi öğrencilerimize önümüzdeki yıldan itibaren aktarmak istediklerini belirterek; “Pınarhisar küçük bir ilçe olmasına rağmen öğrencilerin hoş vakit geçirebilecekleri yerler var. İnsanları çok sıcak kanlı. Tahminimce öğrenci burada imkanlar olarak hiçbir sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum. Hayallerini gerçekleştirmek, mutfakta güzel yerlere gelmek, gastronomi alanında kendini geliştirmek isteyen öğrencilerimiz varsa hepsini buraya davet ediyoruz. Mutfağımız eğitim amaçlı olup sayı olarak ta kapasitesi yeterli. Ekibimiz iyi, bölümümüz yeni, hepimiz heyecanlıyız, öğrencilerimizi bekliyoruz. Bölümümüz önümüzdeki yıllardan itibaren meyvelerini vermeye başlayacak, bu bir yıl geçtikten sonra buradaki bu farkı görebileceğiz. Hem eğitim alanında hem sektörel alanda öğrencilerimizin gelişimine çok katkıda bulunacağımızı düşünüyorum.”

*“Üç öğretim görevlisi olarak sektörden geliyoruz”

Öğretim Görevlisi Mehmet Selman Bayındır ise okulumuzun mutfağına bakacak olursak bugün Türkiye’deki birçok okula eşdeğer bir mutfağa sahibiz dedi. Bayındır sözlerini; “Ekipman olarak Türkiye’deki birçok okuldaki ekipmanlara eşdeğer ekipmanlara sahibiz. Bununla birlikte ben artımızı şöyle değerlendirecek olursam üç öğretim görevlisi olarak sektörden geliyoruz. Uzun yıllar sektörde çalıştık. Evrim hocam mutfak şefliği yaptı. Aynı zamanda vaksta üye, milli aşçımız, aynı zamanda jüri üyesi. Aykut hocamız da uzun yıllar sektörde çalıştı ve lisede yıllarca müdür yardımcılığı yaptı, uygulama otelinin yöneticiliğini üstlendi. Ben de bundan önce 6 yıldır sektör ve mutfak deneyimim var. Öğrenci burada sadece kitapta yazılanı yapmayacak, aynı zamanda bir mutfak kültürünü görecekler.

*“Kitabın ötesinde eğitim ve deneyim kazanacaklar”

Bir mutfakta yapılması gerekenler nelerdir, sonuçta iş hayatına geçtiğiniz zaman sadece bildiklerini değil, bildiklerini nasıl sunacağı, kişilere hitapları ileride iş yaşamında tutunabilmesi için çok önemli şeyler. Biz bu görünmeyen kısımları da öğrenciye vereceğiz. Kitapta yazanın çok daha ötesinde eğitim ve deneyim alacaklarına inanıyorum. Pınarhisar’ı tercih etmeleri öğrenciler için büyük bir avantaj olacaktır. Bu bölüm ayrıca sürekli iş bulabilme imkanına sahip bir bölüm. Lenin’in yıllar önce yaptığı bir araştırmada “Yemek insanların kültürüdür. Nasıl ki insanların ayrı bir dilleri var, bir de yemekleri var. Yemek insanların konuşma dilidir” şeklinde bitirdi.

Pınarhisar Gazetesi olarak bize bu güzel bilgileri aktarmak için zaman ayıran Öğretim Görevlilerine, bize bu imkanı veren PMYO Müdürü Hayrettin Toylan’a teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

http://www.pinarhisargazetesi.com/

http://www.pinarhisargazetesi.com/2016/06/14/hayallerini-gerceklestirmek-mutfakta-guzel-yerlere-gelmek-gastronomi-alaninda-kendini-gelistirmek-isteyen-ogrencilerimizi-pmyona-davet-ediyoruz/



1348 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın