Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Bıçak Çeşitleri
Sol baştan sayacak olursak;
Şef/Aşçı bıçağı:
1- Bıçakların şefi, şeflerin bıçağı. Çok amaçlı bir alet ama özellikle kesme, doğrama, dilimleme, küçük parçalara ayırma gibi işlerde üzerine yok. İyi bir şef bıçağı fiyat skalasının pahalı tarafında olur derler. Tüm bıçak türleri için geçerli olsa da özellikle şef bıçaklarında tercih edilen bir özellik, bıçak kısmının sapın içerisini de tamamen kaplamasıdır. Eğer bıçak sapın başladığı yerden sapa ekli/yapıştırılmış olursa, zamanla o noktadan sallanabilir ve hatta kopabilir çünkü.
2-Sebze bıçağı: İşte Türk annesinin ihtiyaç duyduğu yegane bıçak! İngilizce'de "utility" yani faydalı/çok amaçlı bıçak denmesinin sebebi, şef bıçağından daha küçük olduğundan dolayı kesme ve doğrama haricinde soyma işlemi için de uygun olması. Şef bıçağıyle soyma bıçağı arasında bir büyüklükte denebilir.
3-Oyma (Carving) bıçağı: Kullandığım resimde neden adına "kitchen" yani mutfak bıçağı denmiş anlamadım, sanki diğerleri başka bir yerde kullanılan bıçaklar! Şeklen ve boyut olarak "carving" bıçağı ile uyuştuğundan ben bu ismi tercih ettim. Ama burada da bir problem var: Carving bıçağı Türkçe'ye oyma bıçağı olarak çevrilmiş birçok yerde. Ancak bıçağın işlevi herhangi bir şeyi "oymak" değil; malzemeleri özellikle de pişmiş eti irice bir şekilde doğramak/kesmek için kullanılıyor. Hatta bunların daha ufak boyutta olanları "steak knife" yani et bıçağı olarak geçiyor.
4-Santoku Japon şef bıçağı: Her ne kadar Uzakdoğu mutfağına özgü gibi görünse de şef bıçağına alternatif olarak çok amaçlı kullanılabilen Santoku, özellikle aşçılıkta acemi olanlara tavsiye ediliyor, çünkü bıçağı daha hafif, ince ve keskin. Bu da mutfak kazalarındaki ağır yaralanma riskini azaltıyor. Santoku bıçağının üzerinde bulunan oluklar ise, küçük parçaların kesim esnasında bıçağa yapışıp kalmasını engelliyor.
5-Soyma bıçağı: Bizdeki meyve bıçaklarına benzeyen soyma bıçağı, özellikle şef bıçaklarının boyutlarından dolayı kullanışsız kaldığı ince işlerde yardıma koşuyor. Meyve-sebzenin kabuklarını soymak, meyvelerin çekirdeklerini çıkarmak, patatesteki yaraları temizlemek, baharatları ince ince kesmek gibi...
6-Dilimleme bıçağı:Oyma bıçağının daha ince bir metalden yapılmış, daha keskin ve daha uzun hali diyebileceğimiz dilimleme bıçağı özellikle rosto gibi pişmiş etlerin kesilmesi için kullanılıyor.
7-Fileto bıçağı: İnce ve esnek bir yapısı olan fileto bıçakları çiğ etleri ve balıkları kesmek, yağ veya deri gibi parçaları düzgün bir şekilde etten ayırmak için uygun.
8-Satır: Eti kemiği ile kesebilme olanağı sağlayan bir bıçak
9-Ekmek bıçağı:Ülkemizde lazerli olarak tabir edilen tırtıklı yapıya sahip bu bıçağın, ekmek, kek, pandispanya veya sandviç gibi, keserken ezilip dağılabilecek unlu mamüllerde nasıl işe yaradığını kullanmayan bilemez!


  
12486 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın