Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
ÜNAL GÜRSEL
unalgursel1@hotmail.com
VİSKİ ÇEŞİTLERİ
19/04/2013

VİSKİ’NİN ÇEŞİTLERİ

                Viski, bardağa yakışması, rengi, kokusu ve kendine has tadıyla içki dünyasının en seçkin içkilerindendir. Bir bakışla viski hakkında fikir edinebiliriz. Rengine bakarak viskinin eski mi, yeni mi olduğunu anlayabiliriz. Taze viskilerin rengi açık iken yıllanmış viskilerin rengi sarıdır. Yıllar geçtikçe renk koyulaşır ve karamel sarısına yaklaşır.

                İyi bir viski,8-10 yıl arasında oluşur. Viskinin damağımızda yaratacağı meşe, vanilya, harmanlanmış arpa, karamel ve birtakım baharat kokuları yaratacağı zevkin ilk kanıtıdır. Pek çoğumuz  piyasada en çok satılan ve kulaktan duyma viski isimlerini bilmekteyiz. Ancak, bu viskilerin hangi ülkede ve hangi şartlarda ve nasıl üretildiklerini pek bilmeyiz. Peki ‘‘meleklerin içkisi’’ olarak isimlendirilen bu içkinin çeşitleri nelerdir?  diyelim ve viski çeşitlerine şöyle kısaca bir göz atalım.

1.İSKOÇYA VİSKİLERİ

                Muhteşem ve vahşi güzellikteki topraklara sahip İskoçya’nın diğer bir zenginliği de malt viskilerdir. Özellikle  Highland bölgesinde viski üreticilerinin yoğunlaştığı görülür. Buradan çıkan viskiler, kuru, sert ve isli bir kokuya sahip olarak tanımlanır. Ayrıca, suyun etkisiyle viski baharatlı ve meyve aromalı bir koku kazınır. Genellikle blended viski yapımında kullanılırlar .Hammadde ince İskoçya  arpasıdır. İki kez damıtma işlemi uygulanır.

Bell’s,Chivas Regal,Cutty Sark ve Johnnie  Walker bilinen markalardır.

2.İRLANDA VİSKİLERİ

                İrlanda viskilerinde, İskoçya viskisinin isli kokusu yoktur. Bunun sebebi damıtma sırasında turba(yılların oluşturmuş olduğu çürümüş bitki katmanları) yerine kömür kullanılması ve ateşte uzun süre kalmamasıdır. Hammadde olarak yüzde elli arpa ve belirli oranlarda çavdar, buğday ve yulaf kullanılır. Yoğunluğu İrlanda viskilerine göre daha azdır. Üç kez damıtma işlemi uygulanır ve en az dört yıl meşe fıçılarda dinlendirilir.

3.AMERİKAN VİSKİLERİ

                Amerika’ya viski İrlandılı ve İskoçyalı göçmenler tarafından getirilmiştir. Yıllar geçtikçe viskinin evrimleşmesi sonucunda Amerikan viskisi ortaya çıkmıştır. Amerikan viskilerinde İrlanda ve İskoç viskilerinden farklı olarak daha çok mısır, çavdar, buğday ve maltlaşmış olan arpa kullanılır. Amerikan viskileri armut biçimli bakır imbiklerle değil, devamlı damıtma sağlayan kolonlu imbiklerle damıtma işlemi yapılır.

                Yıllandırma ise, bir kere kullanılan ve içi yakılmış meşe fıçılarında yapılır. İşte bu farklı hammadde ve yapılış aşamaları Amerikan viskisinin kendine has karakterinin oluşmasına sebep olur.

                Amerikan viskisi kendi arasında altı çeşide ayrılır. Burbon viski, Tennessee viskisi, çavdar viskisi, buğday viskisi, mısır ve harman viski olmak üzere çeşitleri vardır.

4.KANADA VİSKİSİ

Britanya ve Amerika dan sonra en fazla viski üretiminin yapıldığı ülke Kanada’dır. Kanada da üretim yapan damıtım evlerinin birçoğu İskoçların elinde yada ortaklıkları vardır. Onun içindir ki üretim şekilleri İskoç ve Amerikan viskilerinden etkisi altındadır. Son yıllarda popüler olmaya başlamış bir viski çeşididir.

5.JAPON VİSKİSİ

1918 yılında Masataka adında bir Japonun İskoçya da viski üzerine çalışmasıyla Japon viskisinin temelleri atılmıştır. Daha sonra ülkesine dönen Masataka ailesinin sake üretim tesislerinde çalışarak, Japon kültürene ve damak zevkine uygun bir viski yapma uğraşına girmiştir. Bu çalışmanın sonucunda  yemeklerle içilebilen, Japon damak tadına uygun bir viski ortaya çıkarmıştır. Bu viski şu anda Japonya da en fazla tüketilen Suntory  visikisidir. Bir de, ilginç ama gerçek dünyanın en büyük damıtım evi şu anda Japonya’da dır.

Diğer bir viski markası daha var ama onu da sizlere bırakmak daha doğru olur. Ama bu marka tanıdık yani bizden biri. Şöyle İç Anadolu dan bir yerden.

                                                                                                                                 Ünal GÜRSEL

 



8684 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YALNIZLIĞIN ANATOMİSİ - 26/12/2017
YALNIZLIĞIN ANATOMİSİ
ELİMDE TABAK VAR. - 25/07/2017
ELİMDE TABAK VAR.
TRAKYA MOTOR ROTALARI 1 - 24/09/2016
TRAKYA MOTOR ROTALARI 1
-BİR BİR(A) - 18/06/2014
-BİR BİR(A)
İKİ KADEH ŞARAP - 03/01/2014
İKİ KADEH ŞARAP
HAYALLERİME DAİR - 22/10/2013
HAYALLERİME DAİR
GÜNEŞİN ARDINDAN - 08/09/2013
GÜNEŞİN ARDINDAN
Viski’nin(Hayat Suyu) Kısa Tarihçesi - 11/02/2013
Viski’nin(Hayat Suyu) Kısa Tarihçesi
ÖNSÖZ - 16/10/2012
ÖNSÖZ.